PROIECT "TOIAGUL INFRUNZIT"

 

2. Rezultate asteptate

a. Prin realizarea acestui proiect se urmareste infiintarea pe raza Sectorului 2 al Capitalei a unui Asezamant Social-Filantropic de gazduire si ingrijire destinat persoanelor varstnice fara sprijin familial si lipsite de mijloace de trai.

b. Rezultatele ulterioare vor avea subiect principal grupul tinta prin serviciile oferite de Asezamantul Social-Filantropic. Estimam prin aceasta o reducere modesta a numarului de persoane varstnice aflate in strada si a celor care solicita asistenta sociala, compensata insa, speram noi, de instituirea unui model de intrajutorare suficient de convingator pentru a fi adoptat si de alte comunitati.
Prin activitatea Asezamantul Social-Filantropic destinat persoanelor varstnice se urmareste crearea unui cadru propice unde, gratuit sau contra unei cotizatii modice, persoana varstnica sa poata beneficia de serviciile centrului.
Astfel, se urmareste recuperarea persoanelor varstnice care au o existenta marcata de probleme sociale: singuratate, abandon, lipsa de sprijin psihosocial, lipsa de ingrijire, etc.
Realizarea obiectivelor proiectului se va concretiza in sprijinirea persoanelor varstnice cu probleme si nevoi speciale prin:
- cazarea in apartamente sociale rezidentiale pentru 30 persoane varstnice dependente sau semidependente, care nu au familie, venituri suficiente sau locuinta;
- acordarea hranei preparate pentru un numar de 25 de persoane varstnice asistate arondate la cantina Asezamantului, fapt care va reduce incidenta saracirii excesive a acestora datorita nivelului scazut al pensiilor;
- acordarea unor servicii de consiliere sociala, psihologica, familiala sau spirituala;
- integrarea persoanelor varstnice in programe de recuperare sociomedicala si de resocializare;
- constientizarea importantei vietii active ca factor de mentinere a sanatatii; - participarea persoanelor varstnice la viata sociala, prin activitatile de voluntariat in cadrul centrului, la activitati individuale si de grup, distractive sau in folosul comunitatii;
- prelungirea vietii persoanei prin mentinerea ei in mediul personal si prin constientizarea sentimentului de utilitate sociala si de comunitate.

Pentru derularea acestui proiect, vor fi angajate 18 persoane si un numar variabil de voluntari.

2.1 Impactul estimat asupra grupului tinta

(a) Prin facilitatile oferite dupa finisarea constructiei corpului nou se va imbunatati situatia grupului tinta reducandu-se termenul de risc. Astfel, persoanele varstnice, atat cele gazduite in cadrul Asezamantul Social-Filantropic, cat si cele care sunt arondate la acesta, vor beneficia de ingrijire permanenta si vor capata abilitatea de a-si gestiona singure, in limita posibilitatilor si sub supraveghere specializata, activitatile zilnice, problemele specifice cu care se confrunta, constientizand astfel sentimentul utilitatii fata de ei insisi si fata de ceilalti.
De asemenea, un numar de 30 de persoane varstnice vor fi preluate din strada si li se va oferi un camin permanent, pana cand se va incerca rezolvarea problemelor sociale cu care acestea se confrunta si un numar de alte 25 de persoane vor beneficia de o masa calda la cantina centrului, fapt care va rezolva o problema acuta, de baza, cu care varstnicii se confrunta, lipsa resurselor pentru a-si procura alimente si lipsa unui ajutor pentru prepararea hranei.

(b) proiectul va imbunatati capacitatile tehnice si manageriale ale personalului care presteaza servicii sociale, astfel incat serviciile inovatoare precum si complexitatea ofertelor reunite in acest proiect sa ofere solutii viabile si utile problemelor cu care se confrunta societatea si in special grupul tinta. Asfel, Biserica noastra isi va adauga un plus de profesionalism prin conceptele dezvoltate in proiect si prin strategia folosita pentru implementarea acestora.
Prin realizarea acestui Asezamant se urmareste dezvoltarea unui sistem performant si fiabil de servicii integrate de asistenta sociala.

2.2 Rezultate

Pentru o descriere cat mai precisa si cu rezultate cuantificabile prezentam lista indicatorilor generali si specifici in vederea unei eventuale monitorizari.
La data finalizarii constructiei, printr-un acord de parteneriat intre Biserica Tuturor Sfintilor si sponsorii nostri, vor exista:
- o cladire cu doua nivele destinata Asezamantul Social-Filantropic de Ingrijire si Gazduire pentru Persoane Varstnice "Acoperamantul Maicii Domnului";
- 13 camere cu cate unu, doua si trei paturi, in care vor putea fi cazate 30 de persoane varstnice;
- o bucatarie unde se va prepara hrana pentru minimum 36 de persoane;
- o sala de mese pentru minimum 36 de persoane;
- cinci grupuri sanitare, cate doua pe fiecare etaj si unul la parter, fiecare cu chiuveta, cabine-dus si toaleta;
- o spalatorie;
- un centru de zi/club/sala de consiliere/sala de protocol;
- un spatiu de depozitare aflat la subsol;
- 28 persoane varstnice cazate permanent, doua locuri de cazare pentru cazuri de urgenta;
- 25 de persoane varstnice abonate la cantina;

2.3 Efecte multiplicatoare

Dezvoltarea acestui proiect va deschide posibilitatea extinderii rezultatelor lui si demararea unui proces prin care pe viitor si alte parohii sa poata derula programe asemanatoare. In viziunea Bisericii noastre, principiul resposabilitatii sociale va deveni parte integranta in misiunea acesteia de ajutorare a celor aflati in dificultate, regasindu-se in actiunile comunitatilor de credinciosi din toata tara. Parteneriatele sociale, alaturi de sposorizari si donatii se vor constitui in instrumente importante ale procesului de restaurare a valorilor fundamentale ale existentei umane.

2.4 Durabilitate

(a) Durabilitate financiara

Planul privind mentinerea in functiune pe termen lung a obiectivelor realizate prin proiect descrie sursele financiare identificate pentru intretinerea si acoperirea cheltuielilor curente, dupa terminarea si darea in folosinta a constructiei.
Din momentul demararii proiectului, activitatile sale vor fi sustinute dupa cum urmeaza:
- se va estima o contributie lunara pe care persoanele varstnice gazduite sau care participa la diverse activitati sa o achite, suma care sa acopere cheltuielile serviciilor, dar fara ca nivelul venitului persoanei sa scada sub limita prevazuta legal;
- donatii si sponsorizari care vor contribui la extinderea activitatilor;
- activitati aducatoare de venituri.

(b) Durabilitatea implicarii partenerilor

Parteneriatul social isi va continua activitatile si dupa finalizarea prezentului proiect in masura in care rezultatele vor confirma asteptarile.
Proiectul finantat in parteneriat speram sa puna bazele unor colaborari viitoare intre autoritati, mediul de afaceri si Biserica. Derularea corecta a acestui proiect va asigura o baza solida pentru colaborarea permanenta intre aceste institutii.

 

PROIECT "TOIAGUL INFRUNZIT"



ADRESA: Parohia Precupetii Vechi, Biserica Tuturor Sfintilor, str. Toamnei nr.92, sect. 2, Bucuresti, ROMANIA •
TEL.: +(4021) 211 76 25 • EMAIL: prtudorghe@parohia-precupetii-vechi.ro
CONT LEI: RO87RNCB5017000008750001 • TITULAR: Parohia Precupetii Vechi • BANCA: B.C.R. - Stefan cel Mare
CONT EURO: RO34VBBU2511SM000328 2701 • TITULAR: Parohia Precupetii Vechi • BANCA: VOLKSBANK Romania, Agentia SMB - Bucuresti • CODUL SWIFT: VBBU ROBU